Τροχοί & TIR

Νέοι τομείς αξιολόγησης για φορτηγά από τον Euro NCAP

Αποσκοπεί στη βελτίωση των επιδόσεων ασφάλειας των φορτηγών στους ευρωπαϊκούς δρόμους.
Σάββατο 04/05/2024 - 10:00
Κοινοποίηση στα Social Media
Φωτό: Daimler Truck
Φωτό: Daimler Truck

Ο ανεξάρτητος οργανισμός ασφάλειας Euro NCAP εγκαινιάζει ένα νέο σύστημα αξιολόγησης ειδικά για τα βαρέα φορτηγά. Η πρωτοβουλία αυτή, με τίτλο «Truck Safe», αποσκοπεί στην αξιολόγηση και τη βελτίωση των επιδόσεων ασφάλειας των φορτηγών στους ευρωπαϊκούς δρόμους. 

Το λανσάρισμα του Truck Safe έρχεται ως απάντηση στις στατιστικές που αποκαλύπτουν ότι τα φορτηγά, παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεύουν μόνο το 3% των οχημάτων στους ευρωπαϊκούς δρόμους, εμπλέκονται σχεδόν στο 15% όλων των θανατηφόρων ατυχημάτων. Το Euro NCAP επιδιώκει να αντιμετωπίσει αυτή την ανισότητα αξιολογώντας τα φορτηγά με βάση τις επιδόσεις τους σε βασικούς τομείς όπως:

Αποφυγή συγκρούσεων: Εδώ περιλαμβάνεται η αποτελεσματικότητα τεχνολογιών όπως η Ευφυής Προσαρμογή Ταχύτητας (ISA) και η Αυτόνομη Πέδηση Έκτακτης Ανάγκης (AEB) στην αποφυγή συγκρούσεων.

Ορατότητα του οδηγού: Τεχνολογίες όπως τα συστήματα παρακολούθησης με κάμερα (eMirrors) θα αξιολογηθούν ως προς την ικανότητά τους να παρέχουν ευρύτερα οπτικά πεδία και να μειώνουν τα τυφλά σημεία, κάτι που είναι ιδιαίτερα κρίσιμο σε αστικό περιβάλλον.

Διάσωση μετά τη σύγκρουση: Θα αξιολογηθούν ο σχεδιασμός και τα χαρακτηριστικά των φορτηγών για να διασφαλιστεί ότι διευκολύνουν αποτελεσματικές επιχειρήσεις διάσωσης σε περίπτωση ατυχήματος.

Οι πρώτες αξιολογήσεις Truck Safe αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τον Νοέμβριο του 2024, εστιάζοντας σε διάφορους τύπους φορτηγών που χρησιμοποιούνται συνήθως σε αστικές διανομές, στην εθνική μεταφορά και στις μεταφορές μεγάλων αποστάσεων. 

Το σύστημα θα εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου, με δοκιμές σύγκρουσης που προγραμματίζονται για το 2030, ώστε να ενθαρρυνθεί περαιτέρω η ανάπτυξη συστημάτων παθητικής ασφάλειας στα φορτηγά. ο Euro NCAP αναμένει ότι το σύστημα αξιολόγησης Truck Safe θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ασφάλεια των ευρωπαϊκών δρόμων μέσω:

•    Της μείωσης των θανατηφόρων ατυχημάτων και των τραυματισμών σε συγκρούσεις όπου εμπλέκονται φορτηγά.
•    Της ενίσχυσης της ασφάλειας των οδηγών φορτηγών και των άλλων χρηστών του οδικού δικτύου.
•    Της βελτίωσης της επιχειρησιακής ασφάλειας και της αποδοτικότητας του κόστους για τις εταιρείες μεταφορών.
•    Παρέχοντας σαφείς οδηγίες στους φορείς εκμετάλλευσης σχετικά με τα ασφαλέστερα φορτηγά για συγκεκριμένους ρόλους.
•    Παρακίνησης των κατασκευαστών και των προμηθευτών να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν καινοτόμες λύσεις ασφάλειας
 

PreviousNext